marți, 3 aprilie 2012

Primul designer vestimentar din istorie

Ce-ti spune numele Charles Frederick Worth? Poate nu multe, insa cu siguranta daca ar fi trait in zilele noastre ar fi avut milioane de fani pe Facebook, sute de mii de follower-i pe Twitter si ar fi avut emisiunea sa pe Fashion TV, in primetime!

Charles Frederick Worth este parintele designului vestimentar. El este cel care a schitat structura industriei pariziene a modei. Initial lucrase in Anglia si Franta pentru cei mai buni negustori de tesaturi, insa a simtit ca in acest domeniu este inca mult potential. Astfel, isi deschide propria afacere in  1858 la Paris, pe Rue de la Paix. A stiut de la inceput ca prin exclusivism va avea de castigat astfel incat, spre deosebire de alti croitori ai vremii, si-a creat o imagine de artist, un artist ale carui gusturi trebuiau respectate cu sfintenie de catre clientii sai. El este cel care introduce pentru prima data in istoria modei termenul de "haute couture", ceea ce inseamna, literal, "croitorie de inalta clasa", apelativ atras de creatiile sale. Desi invaluite de scepticism la inceput, reputatia si succesul lui Worth au devenit palpabile in momentul in care imparateasa Eugenie, sotia lui Napoleon II, i-a admirat una dintre creatii si i-a comandat mai multe rochii. In scurt timp a devenit furnizorul principal de rochii de seara al imparatesei si nu numai (printre clientele sale numarandu-se si imparateasa Elisabeth a Austriei, printesa austriaca Pauline von Metternich si frumoasa Virginia Oldoini, Contesa de Castiglione).

Creatiile lui Worth erau caracterizate de folosirea materialelor bogate, de foarte buna calitate, iar rochiile de inceput se remarca pin folosirea crinolinei. Cinolina plata in fata si cu volum in spate a fost inventia sa, insa ceea ce diferentia cu adevarat creatiile sale erau tesaturile bogate, broderiile ornamentale atent executate si drapajul rochiilor.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre Charles Frederick Worth iti recomand  mai jos o serie de link-uri:
- Wikipedia
- Metropolitan Museum of Art

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu