miercuri, 9 mai 2012

A inviat suprarealismul?

    
    Suprarealismul a fost o miscare frondista si experimentala, dedicata schimbarii definitiilor contemporane ale realitatii. A fost fondata la Paris, in octombrie 1924, odata cu publicarea primului Manifest Suprarealist de poetul si pictorul Andre Breton. Manifestul Suprarealist era o critica a rationalismului excesiv si a materialismului societatii occidentale. Influentati de psihanalistii freudieni, suprarealistii doreau sa dezvaluie potentialul creativ al subconstientului si suprapuneau imagini ale realului cu ale imaginarului rezultatul fiind un efect deconcertant.     Moda s-a aflat intr-o relatie de "simbioza" cu miscarea suprarealista, bazata pe o inclinatie comuna catre alterarea formelor si fantezie. Dintre designeri, Elsa Schiaparelli a fost printre putinii care si-au asumat activ suprarealismul, colaborand cu artisti emblematici precum Salvador Dali sau Jean Cocteau.

Bun, acum ca am facut prezentarile, sa revenim la oile noastre. Cand spun suprarealism si moda prima imagine care imi rasare in minte e "The lobster dress" a Elsei Schiaparelli, cu motive gandite si pictate de Dali.
Elsa Schiaparelli & Salvador Dali - The Lobster Dress
Aceeasi imagine mi-a venit in minte si in momentul in care mi-a ajuns privirea pe o creatie Dolce & Gabbana: Eggplant-Print Silk-Organza Dress.
Dolce & Gabbana: Eggplant-Print Silk-Organza Dress  
 Ca sa nu ziceti ca imi sta gandul doar la mancare si la strainatate iata si cateva exemple de pe meleagurile mioritice. Cand faci o alaturare intre imprimeuri, Romania si design vestimentar cred ca gandul iti zboara imediat la colectia de lansare/licenta a Lanei Dumitru.
Lana Dumitru - Rochia Facebook
Lana Dumitru - Nud
Lana Dumitru - ...
Si intr-o nota mai comica, o creatie care, daca nu ma insel, ii apartine Venerei Arapu:
 
 
 
Nu stiu daca exemplele prezentate poti fi vazute ca o revenire a suprarealismului, insa cert este ca, din punctul meu de vedere, aduc o gura de aer proaspat pe catwalk. Atata timp cat nu degenereaza in ceva mai mult, e bine. E foarte bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu