duminică, 1 iulie 2012

Drapajul


Va spuneam intr-unul din articolele anterioare ca voi reveni la ideea de drapaj (sau in franceza "drapage"). Iata-ma-s!
Cunoasteti sentimentul acela cand stii ce inseamna un cuvant insa iti este foarte greu sa il explici? Ei bine, am acest sentiment cand vine vorba de drapaj/drapage. Imi place foarte mult tehnica pentru ca prin ea consider ca se poate vedea adevarata frumusete a unui material. Prin drapaj o tinuta castiga foarte mult la capitolul eleganta si, de ce nu, finete. Prin insasi modul in care se construieste o tinuta drapata aceasta este cat se poate de naturala. Fara cusaturi, nasturi sau alte artificii care sa constranga materialul, prin drapare se obtine o imagine fluida, usoara si lipsita de orice urma de artificial.




Am cautat diferite definitii sau explicatii pentru drapaj si in cele din urma am ales 3.

Prima, conform DEX-ului:


DRAPÁJ s. n. 1. drapare. 2. mijloc de expresie plastică, folosind reproducerea felului cum un veșmânt se modelează după corp. (< fr. drapage)


A doua, conform unui dictionar textil online (despre capacitatea de drapare a unui material):

 Suma calităţilor unui material textil care include supleţe, flexibilitate şi moliciune, care se manifestă prin dispunerea materialului în falduri, sub propria greutate, atunci când este suspendat. Capacitatea de drapare depinde de tipul de material textil şi de domeniul de utilizare. În cazul textilelor pentru îmbrăcăminte, drapajul este determinat sau influenţat de tendinţele modei curente. 


A treia, de pe blogul lui Octavian Coifan (link la care gasiti si o selectie de carti pe care autorul le recomanda in vederea invatarii si perfectionarii tehnicii drapajului/mulajului):

Tehnica mulajului este traditional folosita in haute couture, ea permite obtinerea de volume creative complexe care altfel sunt greu, daca nu imposibil de realizat in tiparul bidimensional (à plat). Ca orice tehnica are bazele ei si o metoda pentru a fi invatata. Ceea ce in trecut era un secret bine pastrat in atelierele pariziene a devenit accesibil atunci cand au aparut primele manuale care detaliau tehnica (cel mai vechi din colectia mea e din perioada interbelica). Prin mulaj se poate obtine orice - de la corsaje, fuste, rochii, maneci, pina la gulere sofisticate. Practic croitoreasa isi construieste volumul direct pe manechin folosind o pinza (toile) si ace de croitorie. O imagine frumoasa pe care mi-o amintesc este din salonul YSL unde defilau inainte maestrului modelele couture din pinza alba asemenea unor stafii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu